Zuid%2DHollandse+veehouders+willen+stappen+zetten
Analyse
© Huisman Media

Zuid-Hollandse veehouders willen stappen zetten

Dankzij een deal met het provinciebestuur hopen intensieve veehouders in Zuid-Holland eindelijk weer te kunnen investeren in hun bedrijven. Met duurzaamheid en dierenwelzijn in ruil voor ruimte komt de sector uit een impasse die al jaren duurt.

Zuid-Holland is geen typische intensieve veehouderijprovincie. Toch telt de provincie ruim honderd bedrijven met varkens, kippen, vleeskalveren of melkgeiten en die willen graag door met datgene waar ze goed in zijn. Daarvoor vragen deze ondernemers een bedrijfseconomisch gezonde basis, maar die heeft jarenlang op de tocht gestaan.

Nadat in 2011 de SP-motie 'Extensivering van de intensieve Zuid-Hollandse veehouderij' werd aangenomen door Provinciale Staten, ontstond een zoektocht over hoe die verduurzaming in de praktijk gebracht moest worden. Cruciaal was dat bedrijven een groter bouwblok zouden krijgen en intensieve neventakken zich konden doorontwikkelen. Dat was een eerste stap na jaren doorhobbelen.

Raad van State

Vele jaren en rapporten verder leek dit eind 2014 te zijn geregeld in een besluit dat veehouders met certificaten voor extra duurzaamheid en dierenwelzijn zou belonen. Enkele maanden later zette de Raad van State (in Noord-Brabant) een streep door die rekening: eisen voor dierenwelzijn en duurzaamheid rechtstreeks koppelen aan een bestemmingsplan mocht niet van de Raad van State.

Doordat het gros van de veehouders zich dit keer individueel en vrijwillig verbindt aan duurzaamheids- en dierenwelzijnseisen volgens een certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij, biologisch of Milieukeur in ruil voor een groter bouwblok, kan de intensieve veehouderij weer in beweging komen. Dit geldt niet voor nieuwvestiging, wat uitgesloten blijft.

Extra inzet

Maar bestaande bedrijven die door willen, krijgen de mogelijkheid hun extra inzet op duurzaamheid en dierenwelzijn terug te verdienen in de markt. Hun extra inspanningen betreffen elke vierkante meter aan nieuwe stal die wordt toegevoegd aan bestaande bedrijven, of gebouwd wordt als vervanging of bij verplaatsing.

Belangrijk in de overeenkomst is dat ook verplaatsingen van intensieve veehouderijen medewerking krijgen. Want door voortdurende bevolkingsgroei is nogal eens sprake dat veehouderijen op een andere locatie, verder van de bebouwde kom, meer toekomstzekerheid hebben. Steevast stuiten geplande verhuizingen echter op bezwaren van andere omwonenden.

Handtekeningen

LTO Noord en POV hebben zich afgelopen maanden hard ingespannen om zoveel mogelijk handtekeningen van veehouders te verzamelen. Het is nog even afwachten hoe de bal op 20 december rolt, wanneer Provinciale Staten over het voorstel stemmen. De betrokken veehouders staan al in de startblokken om eindelijk aan de slag te kunnen met verduurzaming, na jaren stilstand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer