Aangedreven+woeler+tegen+storende+lagen
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Aangedreven woeler tegen storende lagen

De Cultermatic van de Nederlandse fabrikant Imants was een primeur op de internationale landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover. Het is een aangedreven woeler voor een werkdiepte tot 80 centimeter en een werkbreedte van 3,20 meter.

De twee rijen woelpoten van de Cultermatic van Imants worden via een excentriek aangedreven. De voorste vier maken een horizontale voor- en achteruitbeweging en werken als een soort klopboormachine door de storende lagen. De achterste vier maken een op- en neergaande beweging en breken alles op. Er is een zware trekker van ongeveer 250 pk voor nodig, ook al omdat het aanspanningspunt vanwege de werkdiepte vrij hoog zit.

Imants toonde op Agritechnica ook een nieuwe getrokken spitmachine in drie werkbreedtes van 3 tot 4,50 meter. Met verschillende schoppen en rollen is hij geschikt voor diverse grondsoorten. Hij gaat tot een werkdiepte van 30 tot 35 centimeter en is te combineren met andere werkgangen.

Kongskilde

Kongskilde zit nu onder de paraplu van New Holland, blijft wel onder eigen merknaam en kleur op de markt, maar verschijnt daarnaast ook in New Holland-outfit. De akkerbouwmachines komen in het New Holland-blauw en de voederwinning in het New Holland-geel.

Danfoil vervangt spuitdoppen door verstuivers

Pöttinger presenteerde op Agritechnica de cameragestuurde zaaibedbereiding. Daarvoor is een stereocamera geplaatst tussen de rotorkopeg en de zaaimachine. Als de grond te grof of te fijn is, signaleert de camera dit. Via Isobus III gaat er een signaal naar de trekker en het aftakastoerental en/of de rijsnelheid past zich automatisch aan.

Wave

Dubex showde de Wave, een doorzichtig kunststofbord van 30 centimeter die scharnierend met de doppen onder de spuitboom is gemonteerd. Hij reikt tot 10 centimeter onder de spuitdop en strijkt het gewas iets voorover, zodat het middel beter in het gewas dringt.

De Wave is gebaseerd op het sleepdoeksysteem. In plaats van 90 procent driftreducerende doppen mogen in combinatie met de Wave tot 50 procent driftreducerende doppen worden gebruikt, aldus Dubex.

Twee-in-één

CHD introduceerde de twee-in-één: twee spuiten in één machine. Voor deze taakverdeling is alles in tweevoud uitgevoerd op één frame: twee spuitleidingen, twee pompen en twee tankcompartimenten. Zo kunnen aardappelen bijvoorbeeld worden gespoten met Sencor en een ander gevoelig ras zonder Sencor.

Ook kan de teler met één deel gewasbeschermingsmiddelen spuiten en met het andere deel vloeibare kunstmest toedienen. Met dezelfde werkgang kan hij op gps met twee taakkaarten werken. Dit systeem is leverbaar op fuseegestuurde FG-modellen en de tandemmachines.

Lucht

Het Deense Danfoil heeft de spuitdoppen vervangen door verstuivers. De kern van hun verhaal is dat het water als transportmiddel is vervangen door lucht. Met een geringe luchtdruk van 5 millibar wordt lucht door een buis geblazen, die is voorzien van rubberachtige verstuivers. Pas in de verstuiver wordt het middel toegevoegd. Deze verstuivers zorgen voor een goede werveling en rendement.

Danfoil zegt te garanderen dat hiermee tot 50 procent op middel is te besparen. Door deze methode kan 30 tot 50 liter vloeistof per hectare worden gespoten.

Uienrooier

VSS Amac toonde op Agritechnica een nieuwe uienrooier. De invoer is uitgebreid met een as met rubberflappen die de uien een duwtje in de rug geven naar de rooimat. Het rooigedeelte is afneembaar en kan verwisseld worden met een aardappelrooiunit om daarmee aardappelen in het zwad te rooien of zijwaarts tussen de twee naastliggende rijen.

Wifo showde een kistenkantelaar die voorover kantelt. Deze heeft geen arm meer aan de zijkant van de kist, zodat deze na gebruik aansluitend weggezet kan worden tegen de andere kisten, zonder dat er een opening blijft.

Grimme

Grimme introduceerde de Spudnik 992 AirSep Eliminator. Het is een machine om bij het inschuren van aardappelen de stenen, kluiten en loof te scheiden. Hij heeft een capaciteit van 50 tot 80 ton per uur en wordt door een 55 kilowatt elektromotor of via de aftakas aangedreven. Zo is hij ook in het veld te gebruiken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer