Europese+inspectiezegel+helpt+bij+handel+in+veldspuiten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europese inspectiezegel helpt bij handel in veldspuiten

De Europese vereniging van landbouwmachinefabrikanten CEMA komt met een nieuw inspectiezegel voor landbouwveldpuiten. Het zegel geeft aan dat de machine klaar is voor gebruik in alle EU-landen en er geen verdere inspectietests nodig zijn.

Het inspectiezegel geeft aan dat de machine tijdens de productie is onderworpen aan strenge interne kwaliteitscontroles, voldoet aan de nieuwste veiligheid- en milieueisen van de EU, en gereed is voor gebruik in alle markten van de EU.

Vertrouwen

Het inspectiezegel bespaart klanten tijd en geld. Als ze het zegel op een veldspuit zien, kunnen ze erop vertrouwen dat de machine - mits correct gebruikt en onderhouden - de inspectie voor ingebruikneming zal doorstaan. Peter Hloben, voorzitter van de CEMA-werkgroep voor landbouwveldspuiten: 'Dit is een belangrijk initiatief dat zowel de klanten als de producenten van veldspuiten ten goede zal komen. We hopen dat het inspectiezegel door de EU-lidstaten breed zal worden aanvaard.'

EU-machinerichtlijn

Fabrikanten van veldspuiten mogen hun machines in een van de 28 lidstaten van de EU op de markt brengen als ze voldoen aan de bepalingen van de EU-machinerichtlijn. Dankzij een wijziging in 2008 hebben de bepalingen van de richtlijn niet alleen betrekking op de gezondheids- en veiligheidsrisico's van de machine, maar ook op de bescherming van het milieu.

Voorafgaand aan de wijziging waren de bevoegde nationale inspectie-instanties verantwoordelijk voor het testen van elke afzonderlijke veldspuiten alvorens toestemming te geven om op de nationale markt te worden gebracht. Deze nationale praktijk is zelfs na 2008 voortgezet, zij het op vrijwillige basis.

Ondanks de EU-machinerichtlijn zijn er lidstaten die nog steeds vasthouden aan nationale inspectie-eisen. Het CEMA hoopt dat daar met het inspectiezegel een einde aan komt.

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer