Glastuinbouw+vraagt+RUB%2Dproducenten+om+actie
Nieuws
© Joost van Winsen

Glastuinbouw vraagt RUB-producenten om actie

De Coördinatoren Effectief Middelen Pakket (CEMP) gaan diverse producenten en distributeurs van RUB-middelen in de glastuinbouw benaderen om deze middelen te kunnen behouden. Dat meldt LTO Glaskracht Nederland.

Willen tuinders over deze Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB) blijven beschikken, dan moet een toelating worden aangevraagd bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Deze aanvraag kunnen de producenten en distributeurs van deze middelen doen.

LTO Glaskracht heeft eerder de leden gepolst welke specifieke middelen op de RUB-lijst van belang zijn voor de sector. 'Na onze eerste inventarisatie kunnen we concluderen dat glastuinders en zomerbloementelers vooral gebruik maken van de RUB-lijstmiddelen algen-, knoflook- en zeewierextracten. Ook etherische oliën, bier, magere melk, pijpzwavel en zepen worden ingezet', zegt Jeanette Vriend van LTO Glaskracht. 'Het doel van de inzet van deze RUB-middelen is het in stand houden van het Integrated Pest Management (IPM)-systeem om ziekten en plagen in de teelten de baas te blijven, zo geven zowel glasgroentetelers als telers van bloemisterijgewassen aan.'

In actie komen

Het Ctgb heeft aangekondigd dat de RUB-lijst per 15 februari 2018 verdwijnt De aparte status van deze middelen houdt dan op te bestaan. 'Gezien de lange tijdslijnen die gelden voor het borgen van toelatingen in de vorm van laag-risico stof, basisstof of chemisch gewasbeschermingsmiddelen, is het zaak dat partijen die RUB-middelen op de markt willen houden in actie komen', aldus Vriend.

Op 23 november houdt het Ctgb een informatiebijeenkomst voor diegenen die in de toekomst RUB-middelen op de markt willen brengen of houden. Bedrijven die een aanvraag willen indienen, moeten het middel begin 2018 aanmelden bij het Ctgb. Voor niet aangemelde RUB-middelen geldt dat ze in 2018 van de markt moeten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer