CLM+wil+centrale+registratie+middelengebruik
Nieuws
© Han Reindsen

CLM wil centrale registratie middelengebruik

CLM pleit voor een centrale registratie van het gewasbeschermingsmiddelenverbruik. Dat maakt onderzoek naar de gevolgen van het middelengebruik eenvoudiger.

CLM en het Nederlands Centrum Bijenonderzoek hebben de relatie tussen bijensterfte en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in gewassen rond imkerijen onderzocht. Daarvoor hebben de onderzoekers een schatting van het middelengebruik gemaakt. Deze schatting bleek echter niet nauwkeurig genoeg om conclusies te trekken.

Verplichte registratie is er al

Volgens CLM kan een centrale registratie eenvoudig tot stand komen. 'Agrariërs zijn nu al verplicht om hun middelengebruik te registreren. Ze moeten bijhouden hoeveel middel per hectare ze op ieder perceel gebruiken. Die gegevens moeten ze bij controles kunnen overleggen.' De onderzoekers stellen voor dat deze gegevens in de Gecombineerde Opgave (de CBS meitelling), worden opgenomen.

Volgens CLM is het bij de evaluatie van het beleid voor gewasbescherming, waterkwaliteit en biodiversiteit van belang dat er gegevens zijn van regionaal middelengebruik, liefst op perceelsniveau. 'Dan kan veel beter worden vastgesteld wat het effect is van ingezet beleid én kunnen relaties worden gelegd tussen middelengebruik en veranderingen in biodiversiteit', aldus CLM.

Niet openbaar

CLM stelt dat centrale registratie niet betekent dat de gegevens over middelengebruik openbaar zijn, maar wel dat ze beschikbaar zijn voor beleidsevaluatie en onderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer