Klokaanvoerders+in+geweer+tegen+FloraHolland%2Dtarief
Nieuws
© FloraHolland

Klokaanvoerders in geweer tegen FloraHolland-tarief

Een groep klokaanvoerders is in het geweer gekomen tegen de nieuwe tariefplannen van bloemenveiling Royal FloraHolland. De groep roept telers op om tegen de tariefsverhoging te stemmen op de algemene ledenvergadering van FloraHolland op 7 december.

Grote connectkwekers kunnen straks flink goedkoper hun handel vermarkten, terwijl de trouwe klokaanvoerder fors meer gaat betalen, stelt de groep. Op de regiobijeenkomsten werden de plannen verder toegelicht, en hoewel hier gesteld werd dat de hoogste verhoging gemiddeld op 8 procent uit zou komen, blijkt in de praktijk dat veel klokaanvoerders 14 procent meer gaan betalen, aldus een woordvoerder van de groep.

'Ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn, dat een sterke klok iedereen ten gunste komt, echter in het nieuwe plan wordt er alleen gekeken wie de rekening mag betalen. Op de vraag wat er wordt gedaan om de klok te versterken, kwam helaas geen verhelderend antwoord van FloraHolland', stelt de groep.

Klok versterken

De groep wijst erop dat de karheffing voor klokaanvoer omhoog gaat, terwijl bij directe aanvoer een lage heffing van toepassing blijft. De verkooptoeslag op de klok stijgt, met zelfs een extra toeslag voor klokvoorverkoop. Ook kopers betalen meer voor klok- en klokvoorverkooptransacties. Daarentegen wordt de verkooptoeslag voor direct verlaagd naar 0 procent.

De groep vindt het best te begrijpen dat klokkwekers meer moeten gaan betalen, maar dan moeten goede maatregelen worden genomen om de klok te versterken. 'Geef trouwe klokaanvoerders een vooraanstaandere veilpositie, zodat wij de ruimte krijgen om de klok te versterken', zegt een woordvoerder van de groep. Volgens de groep heeft uiteindelijk de hele keten baat bij een sterke klok. 'Nu wordt er enkel gekeken naar het betalen van de rekening, zonder duidelijke plannen.'

Keuze voor telers

De groep doet de suggestie om kwekers op 1 januari te laten kiezen of ze een klokveiler zijn met een hoog tarief voor zowel klok als direct of dat ze een directe kweker zijn met een laag tarief. 'Als je kiest voor klokveiler met hoog tarief, betaal je weliswaar meer over zowel je klokhandel als eventuele directe handel, maar krijg je in ruil voor het hoge tarief een vooraanstaande veilpositie. Kies je voor de directe teler met laag tarief, dan kan je voor een voordelig tarief en aangepast kloktarief bloemen afzetten via FloraHolland, maar word je apart van de trouwe klokaanvoerders gepositioneerd in het veilproces.'

Volgens de groep is dit een eerlijk verhaal, waarmee ook de klokexcessen worden aangepakt. 'Veel landen zijn jaloers op ons kloksysteem. Het stelt ons in staat om het sierteeltcentrum van de wereld te blijven, met een breed assortiment. Wij zijn zien zeker toekomst in een sterke klok, en we staan ook zeker open voor verandering. Maar om onze wereldpositie te behouden, moet FloraHolland wel verder kijken dan alleen de roep van een paar grote kwekers voor tariefsverlagingen', aldus de woordvoerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer