Kamer+compenseert+pluimveehouders+niet
Nieuws
© Twan Wiermans

Kamer compenseert pluimveehouders niet

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dringt niet bij het kabinet aan op compensatie voor door de fipronil-affaire getroffen pluimveehouders. Dat bleek dinsdag bij de stemming over een motie van SGP, PVV, FvD en 50Plus.

De vier fracties wijzen op het feit dat de Belgische overheid, na overleg met de Europese Commissie, besloot om getroffen pluimveehouders te compenseren. Dat rechtvaardigt volgens hen toch zeker een onderzoek naar de mogelijkheden om ook als Nederlandse overheid compensatie te bieden.

In de eerder ingediende motie noemen ze vergoeding van kosten voor de vernietiging van schone respectievelijk besmette eieren, voor het ruien dan wel ruimen van pluimvee, voor bemonstering en testen en voor afvoer van mest. Dat alles binnen de in Europa geldende regels voor staatssteun.

Weinig steun

Het kabinet had de motie ontraden. Dat leidde er toe dat VVD, CDA, D66 en CU er tegen stemden. Ook PvdA, GroenLinks, SP en PvdD onthielden hun steun, zodat de motie met een ruime meerderheid werd verworpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer