Rusland+exporteert+20+procent+meer+tarwe
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Rusland exporteert 20 procent meer tarwe

De Russische export van tarwe zal dit jaar 33,5 miljoen ton bedragen. Dat is 20 procent meer dan vorig seizoen.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA publiceerde deze week de laatste prognoses voor de exportvolumes van tarwe in het WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport.

Naast Rusland verwacht USDA een exportstijging van 4 procent voor de Europese Unie tot 28,5 miljoen ton tarwe. Voor Canada is de voorspelde export 22 miljoen ton, dat is 9 procent meer dan afgelopen jaar.

Volume

De Verenigde Staten zelf gaat waarschijnlijk 8 procent minder tarwe exporteren. Het geraamde volume is 26,5 miljoen ton. Vanuit Oekraïne blijft de export steken op 17 miljoen ton tarwe en dat betekent een daling van 6 procent.

Grootste importeur van tarwe blijft Egypte met 12 miljoen ton, gevolgd door Algerije met 8,2 miljoen ton en Marokko met 4,8 miljoen ton. De totale invoer voor Noord-Afrika raamt USDA op 28,35 miljoen en dat is vergelijkbaar aan de invoer van voorgaande jaren.

Zuidoost-Azië

Een toenemende vraag naar tarwe komt vanuit Zuidoost-Azië. Dit betreft landen als Indonesië, Filippijnen, Maleisië, Thailand en Vietnam. De laatste vier tot vijf jaar is de export naar deze landen toegenomen van 10 miljoen ton tot 27 miljoen ton tarwe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer