VVD+bang+voor+speculatie+met+fosfaatrechten
Nieuws
© Dirk Hol

VVD bang voor speculatie met fosfaatrechten

De VVD is bang voor fraude en manipulatie bij de handel in fosfaatrechten. Kamerlid Helma Lodders (VVD) vraagt aan Landbouwminister Carola Schouten of ze van plan is maatregelen te nemen.

Lodders vraagt onder meer aan Schouten hoe groot zij de markt voor fosfaatrechten inschat. Ook wil ze weten of fosfaatrechten kunnen worden gezien als een financieel of beleggingsproduct en of de minister van mening is dat daar een vorm van toezicht op komt.

Schouten liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat ze geen obstakels ziet voor de invoering van de fosfaatrechten per 1 januari aanstaande. Ze schrijft dat de onderhandelingen met de Europese Commissie over een nieuwe derogatie voorspoedig verlopen.

Volop handel

Vooruitlopen op de invoering van de fosfaatrechten worden er tussen vragende en aanbiedende boeren al volop gehandeld. Uit haar Kamervragen aan de minister valt op te maken dat het VVD-Kamerlid zich zorgen maakt over speculatie met fosfaatrechten.

'Ziet u dat het verhandelen van fosfaatrechten nog voor de daadwerkelijke introductie een risico inhoudt op speculatief gedrag, waarbij eerlijke handel en een eerlijk speelveld uit het oog verloren wordt en de speculatieve rekening uiteindelijk betaald wordt door de individuele boer?', aldus Lodders.

Lees ook:
Vijf vragen over aankoop fosfaatrechten

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer