FloraHolland+gaat+naar+%C3%A9%C3%A9n+automatiseringssysteem
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland gaat naar één automatiseringssysteem

Royal FloraHolland gaat over op één integraal logistiek besturingssysteem. Dat maakte financieel directeur Steven van Schilfgaarde donderdag bekend tijdens de algemene ledenvergadering van de coöperatieve bloemenveiling.

De veiling werkt nu nog met verschillende systemen, een erfenis uit de tijd van de fusie tussen het oude FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer. Toen werd gekozen om de aparte systemen in stand te houden.

'Fusie afmaken'

Deze keuze heeft volgens de huidige directie van FloraHolland de verdere automatisering en digitalisering bij de veiling sterk vertraagd. Met de beslissing om over te stappen op één systeem wordt eigenlijk de fusie afgemaakt, zegt Van Schilfgaarde, die per 1 januari 2018 het stokje van scheidend algemeen directeur Lucas Vos overneemt.

In de begroting voor 2018 reserveert FloraHolland 12 miljoen euro voor de innovatieve automatiseringsplannen. Hierin is ook de verdere ontwikkeling van Floriday, het digitale sierteeltplatform van de veiling, verdisconteerd. De overstap naar één systeem zal volgens Van Schilfgaarde zeker één tot anderhalf jaar duren. Ook wil de veiling de klok integreren in Floriday.

Omzet in 2018

De bloemenveiling verwacht volgend jaar een omzet te halen van 4,9 miljard euro. Dit is 200 miljoen euro meer dan het verwachte resultaat voor 2017. De klokomzet krimpt in 2018 met 70 miljoen euro, blijkt uit de begroting, terwijl de bemiddelingsomzet met 270 miljoen euro stijgt.

De opbrengsten van FloraHolland dalen met 4 miljoen euro. Dat is het gevolg van de verschuiving van klok naar bemiddeling, waardoor het bedrijf minder geld in het laatje krijgt. Uiteindelijk hoopt de veiling een bedrijfsresultaat van 1 miljoen te behalen. Door de verkoop van de veilinggebouwen in Bleiswijk heeft FloraHolland een meevaller van 18 miljoen euro, waardoor het uiteindelijke resultaat voor 2018 op 19 miljoen euro is begroot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer