Schouten%3A+ga+in+gesprek+met+natuurorganisaties
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Schouten: ga in gesprek met natuurorganisaties

Boeren moeten in gesprek met natuurorganisaties. Want als je kunt laten zien dat je met respect voor de natuur produceert, dan is je toekomst als boer veilig. Dat stelde minister Carola Schouten donderdagochtend op de dag van LTO Noord regio Noord in De Lawei in Drachten.

'Blijf niet tegenover elkaar staan', riep de bewindsvrouw de boeren op. 'Zoek de samenwerking, ook met partijen die kritisch naar bijvoorbeeld het weidevogelbeheer kijken. De boer heeft de natuur nodig en de natuur de boer. Er gebeurt veel op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Maar er is nog meer mogelijk.'

Respect voor mens, dier, omgeving en natuur is ook wat LTO Noord regio Noord voor ogen heeft, gaf voorzitter van regio Noord Trienke Elshof aan. Maar de maatschappij vervreemdt zich steeds meer van de agrarische sector.

Lastig

'Het lijkt alsof alle wijzen van produceren schadelijk zijn voor de gezondheid van dieren en mensen. Dat is lastig. Het lukt ons bijna niet om het goede verhaal voor het voetlicht te brengen, terwijl er veel goede initiatieven op het erf zijn. Wij hebben wat te bieden. Noord-Nederland kent een uitgestrekt agrarisch gebied, een grote werkgelegenheid, ketenpartijen en in vergelijking met andere delen van het land, veel jonge boeren. We moeten stevig aan de bak om onze positie te behouden.'

Trienke Elshof bood de minister daarom de handreiking 'De kwaliteiten van het noorden' aan. Voor de zomer van 2018 wil LTO Noord samen met ketenpartners een noordelijk agro-akkoord sluiten met de ambitie dat uiterlijk in 2030 alle landbouwbedrijven en ketenpartijen duurzaam werken. Een van de doelstellingen is dat in Noord-Nederland de verbinding tussen landbouw en natuur en landschap vanzelfsprekend is.

Schouten juicht dit soort initiatieven toe. 'Het is goed dat dit vanuit de sector zelf komt. Ik wil de ruimte geven aan de organisaties om met ideeën te komen.'

Vleesvee

Die ruimte wil ze ook geven om de innovatie in de land- en tuinbouw te bevorderen, gaf de minister aan in een gesprek dat ze had met tien innovatieve agrarische ondernemers uit Noord-Nederland. Waar de ene ondernemer tegen regelgeving voor innovaties aanloopt, gaf een ander aan het enthousiasme van collega's te missen om de verbinding met dorpsinwoners aan te gaan door bijvoorbeeld het vlees van kruisingen te verkopen. 'Er is veel meer vraag dan aanbod. Maar ze hebben op die plek liever een melkkoe staan.'

De ondernemers vonden het drie kwartier durende gesprek 'veel te kort.' 'We willen graag een keer naar Den Haag komen om hierover verder te praten', gaf akkerbouwer Sigrid Arends aan. 'Was een bijzonder leuke ontmoeting met de minister van landbouw. Een open gesprek met veel inbreng van de aanwezige boeren, hopelijk een vervolg', twitterde akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn. De minister liet weten te kijken of dat mogelijk is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer