Grootste+zelfrijdende+John+Deere+trekker+in+Europa
Nieuws
© Eigen Foto

Grootste zelfrijdende John Deere trekker in Europa

Het Nederlandse bedrijf Precision Makers heeft een John Deere 8R uitgerust met robottechnologie. Zo is de grootste zelfrijdende John Deere trekker ontstaan.

De trekker, die bijna een jaar in ontwikkeling is geweest, is de eerste in zijn soort in Europa en zal binnenkort in première gaan op de Deense velden. Voor de veiligheid hangt er in de fronthef van de trekker een scanner die obstakels kan detecteren.

Wanneer de scanner voorop de trekker obstakels ziet, gaat de trekker langzamer rijden. Als de barrière aan de kant gaat, versnelt de trekker weer. Als het obstakel blijft, stopt de trekker, stuurt een signaal naar de eigenaar en zet de motor uit.

Samenwerking

De trekker is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Precision Makers en Semler Agro, een John Deere dealer en Denemarken. Beide bedrijven hebben besloten om robottechnologie voor de grootste trekkers te ontwikkelen.

Precision Makers is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de technologie die het mogelijk maakt om grote trekkers te laten manoeuvreren zonder de hulp van een mens. Semler Agro is gevraagd om een trekker beschikbaar te stellen en trad op als sparring partner in het proces.

'We wilden al lang een 100 procent zelfrijdende trekker op grote schaal leveren. Daarom hebben we in dit project intensief samengewerkt met Precision Makers. We hebben nu de gelegenheid om het voor het eerst een grote zelfrijdende trekker aan het publiek voor te stellen', zegt Morten Skau Foged van Semler Agro.

Première

De zelfrijdende John Deere werd in december als première aan de klanten van Semler Agro getoond. De nieuw ontwikkelde, robotachtige John Deere 8R is van Nederland naar Denemarken verscheept en is hier op 11 en 12 december voorgesteld.

Klanten hoeven niet lang te wachten voor het product beschikbaar komt. De robottechnologie van de 8R-serie is al klaar om op andere trekkers te worden gemonteerd. Foged denkt dat er zeker belangstelling voor trekkers met robottechnologie. Hij wijst er op dat het gebruik van zelfrijdende trekkers wel in overeenstemming moet zijn met de huidige wetgeving.

'De samenwerking tussen Precision Makers en Semler Agro toont aan dat we voortdurend onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de beste technologische oplossingen voor Deense boeren te creëren. We zullen dit voortzetten en we hebben veel ervaringen opgedaan met de samenwerking met Precision Makers, die de landbouwers in de toekomst ten goede zal komen', zegt Foged.

Geenbot

Precision Makers is ook het bedrijf achter de ontwikkeling van de Greenbot, een onbemande machine die volledig onbemand 24 uur per dag kan maaien, zaaien, ploegen of bemesten. Ook heeft het bedrijf Fendt trekkers omgebouwd voor regelmatig terugkerende werkzaamheden in de fruitteelt.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer