Suikergehalte+blijft+achter
Nieuws
© Koos van der Spek

Suikergehalte blijft achter

Het suikergehalte van de deze week aangeleverde suikerbieten is gemiddeld 16,9 procent. Dat is een fractie lager dan vorige week en ook lager dan vorig jaar in de zevende week van de campagne.

Het gemiddelde suikergehalte na de eerste zeven weken van de bietencampagne van 2017 is 16,5 procent. Vorig jaar kwam het gemiddelde over de hele campagne uit op maar liefst 17 procent. Toen werden eind oktober en begin november de hoogste gemiddelde suikergehaltes gerealiseerd met 17,3 en 17,4 procent.

Het iets lagere suikergehalte wordt dit jaar ruimschoots gecompenseerd door de hogere wortelopbrengsten. Vorig jaar meldde Suiker Unie nog dat opbrengsten van 100 ton suikerbieten dit jaar geen uitzondering zijn. In de opbrengstprognose voor dit jaar gaat Suiker Unie van een bietenoogst van 90 ton per hectare en een gemiddelde suikergehalte van 16,8 procent. Dat is samen goed voor een gemiddelde suikeropbrengst van 15 ton per hectare.

Aandeel tarra

Naast het suikergehalte blijft het aandeel tarra hoog met deze week gemiddeld 10,9 procent. De tarra varieert van 15 procent voor bieten van de Groninger klei tot 6,7 procent voor midden-Limburg. De index voor de winbaarheid is gemiddeld 90,8 en ook iets lager dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer